A hyperhidrozist, más néven túlzott izzadást különféle tényezők okozhatják, sőt fel is erősíthetik, mint például a stressz, az intenzív érzelmek, a viselt ruha vagy akár az étrend. A hyperhidrozis okozta kellemetlen hatások csökkentése érdekében javasoljuk, hogy fordítson nagyobb figyelmet először az elfogyasztott ételre. Íme egy lista azokról az élelmiszerekről, amelyeket kerülni kell, ha túlzott izzadást tapasztal.

1. Sós vagy fűszeres ételek

Az izzadás révén szervezetünk igyekszik megszabadulni a felesleges nátriumtól, de szabályozni a hőmérsékletét is. Emiatt mindenekelőtt nagyobb figyelmet kell fordítani a sós ételekre (kolbász, instant levesek, fagyasztott ételek, pácolt ételek, rágcsálnivalók). A nagy mennyiségű nátrium fokozott izzadásra kényszeríti a szervezetet, hogy megfelelően eltávolítsa a felesleges nátriumot.

A fűszeres ételeket illetően a hibás a paprikában található kapszaicin. Emeli a testhőmérsékletet, serkenti az izzadási folyamatot, hogy segítse a test későbbi lehűlését. Éppen ezért ajánlott kerülni a fűszeres ételek fogyasztását, különösen nyáron.

2. Feldolgozott, magas zsírtartalmú ételek

Mivel nagyon alacsony rost- és enzimtartalmuk van, fogyasztásuk megnehezíti az emésztést. Mivel a szervezetnek hosszabb ideig tart a telített zsírok feldolgozása, ez gyakran túlzott izzadást okoz.

Ebbe a kategóriába tartoznak a gyorsételek, péksütemények és félkész termékek, valamint olyan élelmiszerek, mint a fagylalt és a margarin. Ezeket kerülni kell, vagy fogyasztásukat lehetőleg csökkenteni kell.

3. Alkoholos vagy koffein alapú italok

Az alkoholtartalmú italok túlzott fogyasztása a szervezet túlzott kiszáradásához vezet, ami különösen nyáron veszélyes lehet. A test izzadni fog, anélkül, hogy a szomjúságérzetet kielégítené.

A koffein alapú termékek esetében pedig serkentik a központi idegrendszert, ami pulzus- és vérnyomásemelkedéshez vezet; következésképpen gyakran izzadáshoz is vezet. A kávé mellett a kóla, a zöld vagy fekete tea, illetve az energiaitalok tartoznak ebbe a kategóriába.

4. Cukorban gazdag termékek

Ez a pont inkább a hipoglikémiában vagy cukorbetegségben szenvedőkre összpontosít. A túlzott izzadás a lassabb emésztés és a szervezet több inzulin termelésének mellékhatása lehet.

Természetesen ezen élelmiszerek elhagyása vagy mérsékelt fogyasztása segít a túlzott izzadás leküzdésében, de nem ez az egyetlen megoldás. Ahhoz, hogy megszabaduljon a hyperhidrozis okozta problémáktól, bizonyos szokásokat kell felvennie: természetes anyagokból készült ruhákat kell viselnie, naponta zuhanyozni, megfelelően hidratálni, és ami a legfontosabb, megfelelő izzadásgátló termékeket kell használnia.

A bőrgyógyászok az Odaban izzadásgátló spray-t ajánlják a hyperhidrozis kellemetlen hatásainak leküzdésére! Ez a spray hosszan tartó védelmet nyújt a túlzott izzadás ellen, bőrgyógyászatilag igazolt hatékonysága 90%-os az első 3-4 alkalmazás után. A bőrre való alkalmazás után a termék 20%-os alumínium-hidrokloridot, denaturált alkoholt és szilikon PEG-12 dimetikont tartalmazó formulája egy védőfóliához hasonló oldhatatlan komplexet hoz létre. Ez hozzájárul a verejtékmirigyek összehúzódásához, és jelentősen csökkenti, sőt megállítja az izzadást.

Az Odaban izzadásgátló spray-t este, teljesen száraz bőrre kell felvinni. Kezdetben heti 3-5 alkalomra van szükség, később viszont már csak heti 1-2 alkalomra. Használata megfelelő személyi higiéniai rutin mellett ajánlott, és kombinálható szokásos dezodorokkal, amelyeket másnap reggel használhat. Körülbelül 48 óráig nem szabad használni a hónalj területén végzett epilálás vagy borotválkozás előtt és után; kerülje a nagy felületekre, közvetlenül a nyálkahártyára vagy a sérült bőrre történő alkalmazást is.

Röviden: kordában tarthatja, sőt megszabadulhat a hyperhidrozis kellemetlen hatásaitól, ha kellő figyelmet fordít a túlzott izzadást kiváltó tényezőkre – különösen a diétára. Az Odaban izzadásgátló spray-el kombinálva újra élvezheti tevékenységeit és hobbijait anélkül, hogy aggódnia kellene a túlzott izzadás miatt!

Pin It on Pinterest