Az izzadás okai

Mi az izzadás?

Az izzadás színtelen és szagtalan oldat, amelyet a verejtékmirigyek választanak ki, számuk körülbelül 3 millió és eloszlanak a testben. Az izzadságnak nincs szaga. Az izzadás normális és ébren és álomban is előfordul és fokozódik a fizikai aktivitástól, a környezeti tényezőktől, az érzelmi állapotoktól, bizonyos egészségügyi állapotoktól vagy gyógyszeres kezeléstől, étrendtől stb. Az izzadás a fő mechanizmus, amellyel az emberi test szabályozza a hőmérsékletét. A verejték vízből és elektrolitokból (nátriumból, klórból, de kisebb mennyiségű aminosavból, kalciumból, káliumból, karbamidból és bikarbonátból) áll és az összes verejték kevesebb mint egy százaléka fehérjékből és glikoproteinekből áll. Az emberek folyamatosan izzadnak, még akkor is, ha ezt nem vesszük észre és ez az a folyamat, amellyel szervezetünk megszünteti az anyagcsere és az izomtevékenység által termelt felesleges hőt.

Az izzadás hőszabályozóként működhet és reagál a külső hőingerekre, amelyek befolyásolják a bőr hőmérsékletét, de van túlzott izzadás vagy hiperhidrózis is, amelynek semmi köze a hőszabályozáshoz. Bár ez még nem jól érthető és a túlzott izzadást kiváltó tényezők nem ismertek, vannak olyan feltételezések, amelyek szerint ez a verejtékmirigyek fokozott érzékenysége miatt következik be.

Hőség és páratartalom

Amikor a hőmérséklet emelkedik, a verejtékmirigyek (kb. 2,6 millió) működésbe lépnek és izzadást okoznak, ami a hőszabályozási folyamathoz szükséges. Az izzadás normális és természetes folyamat az optimális és állandó testhőmérséklet fenntartására. Amikor a verejték elpárolog a testünkből, eltávolítja a felesleges hőt és lehűti a bőrt. Az a folyamat, amelynek során az izzadság gőzzé alakul, a fizikában párolgási hőként ismert jelenség eredményeként megy végbe, azaz a víznek bizonyos hőre van szüksége ahhoz, hogy folyékony állapotából gőzállapotba kerüljön. Még melegebbnek érezzük magunkat, ha magas a páratartalom, mert a telített levegő megnehezíti az izzadság elpárolgását a testünkből.

Az idegesség izzadást okoz.

Amikor nagyon idegesek vagyunk, szervezetünk stresszhormonok felszabadításával, azaz a szervezetben a kortizol szintjének növelésével éri el a „forráspontot”. Az izzadás okainak kategóriájába tartozik továbbá a pulzusszám felgyorsulása, a megnövekedett vérnyomás és a testhőmérséklet, amelyek tökéletes kombinációi a túlzott izzadásnak. A harag bizonyos helyzetekben egészséges és normális érzelem, de ha rendszeresen elveszítjük a türelmünket, ez riasztó jel lehet.

Érzelmi stressz

Aki lekéste a határidőt, vagy nagy közönség előtt hallgat, tudja, hogy a stressz, a szorongás és a zavartság hogyan izzaszthat meg minket. A túlzott izzadás okai között az érzelmi stressz különösen a tenyéren és a talpon lévő verejtékmirigyeket aktiválja.

A láz

Amikor betegek vagyunk, az agyunk néhány fokkal megemeli testhőmérsékletünket. A láz a testhőmérséklet emelkedése a normál normál határ felett, amely 37 ° C körülinek tekinthető, de bizonyos külső vagy érzelmi tényezőktől függően változhat. A rossz közérzet a túlzott izzadás másik oka lehet: a bőséges izzadás nyilvánvaló ok nélkül, a felsorolt ​​okok valamelyike ​​miatt, az angina tünete lehet – mellkasi fájdalom, cukorbetegség, bizonyos fertőzések, pajzsmirigy -rendellenességek és így tovább. Ha sokat izzad és nem sikerül azonosítani az okát, javasoljuk szakorvosi konzultációt.

Kávé és alkohol

A kávé és az alkohol elősegítik a túlzott izzadást a megnövekedett szívfrekvencia és a bőr ereinek kitágulása miatt, ami a testhőmérséklet növekedéséhez, majd erős izzadáshoz vezet.

Pin It on Pinterest

Shares